Om meg

Bildet mitt
Stavanger, Rogaland, Norway

fredag 4. februar 2011

Tulum

Etter besøket i Xelha gikk søndagsturen videre til Tulum. Det er 2 hovedattraksjoner i Tulum :

1.  Mayaindianernes ruinby som ligger helt på kanten mot Det karibiske hav .

2.  De snehvite strender som ligger langs kysten .

Bildet viser ruinbyen Tulum med de kritthvite strender nedenfor:


Tulum ligger bare 9 km fra Xelha så vi som ønsket turen til Tulum ble hentet kl 14:30 og fikk dermed 2 1/2 time til å få såvel en guidet tur samt alenetid ved ruinene og på strendene. Det er ikke alverdens med tid og igjen slår det meg at jeg gjerne skulle ha tatt en overnatting i nærheten og dermed fått god tid til å utforske og oppleve området. Så kanskje jeg må ta en ny tur tilbake til Mexico ? Da håper jeg at det finnes noen derute som har lyst å bli med !

Tilbake til ruinerne i Tulúm. Disse ligger vakkert til på en klippe med fantastisk utsikt over Det karibiske hav. Tulúm ble bygget på 1200-tallet, omtrent samtidig som mayarikets forfall startet. Så sent som på 1960-tallet kunne man bare komme til Tulúm via sjøveien.
Festningen El Castillo, Freskenes tempel og Templet for den nedstigende guden er de tre viktigste bygningene. Tulúm ble oppkalt etter forsvarsmuren rundt området og er sannsynligvis et moderne navn. På maya heter stedet Zama som betyr morgengry.

Jeg blir stadig mer betatt av Mayaindianerne . Av deres tydeligvis høye intelligense, deres viden om astronomi, matematiske kunnskaper ( de er de første som innførte 0 som et begrep) mm. Jeg kan fremdeles ikke forstå hvordan de kunne ha den innsikt i oppbygging av året (18 måneder og den mest nøyaktige kalender som finnes). Bildet (tatt i fagnet mitt på bussen) viser en kalender utarbeidet av mayaindianerne.


Og det største mysteriet er nok hvordan de klarte å bygge og plassere Chichen Itza uten dagens hjelpemidler såsom kompass, beregningen av skyggene 21.3 og 21.9 kl 16:00 osv osv. Kan bare bøye meg i støvet over deres kunnskaper !

Og så var det litt bilder fra Tulum...

Her ses de 3 viktigste bygninger (med tak): El Castillo, Freskenes tempel og Templet . Ruinene uten tak tilhørte byens beboere som nærmest kan kalles adelen. Vanlige borgere bodde utenfor bymuren som er flere meter tykk og 5 meter høy. Innenfor byens murer bodde ca 1000 mennesker på det meste.Dette er et vanlig hus (uten tak) . Spesielt å se at det er brukt runde stein i søylene i frempartiet. Maya-folket brukte ikke hjulet til transport...                          Og så er det selveste El Castillo som står helt på kanten ut mot det karibiske hav.og slik ser det ut langs kysten. Fint hvit sand og turkise bølger......en sann drøm !


 
Og da var den omvisningen slutt. Tilbake til bussen som tokk oss hjem til Cancun (135 km). En stor dag var hermed slutt ........................