Om meg

Bildet mitt
Stavanger, Rogaland, Norway

torsdag 10. februar 2011

El Castillo a Chichèn Itzà - en av verdens 7 underverker ....

Opp klokken 5 idag også....men denne gang var det bevist. Skulle nemlig få jogget, dusjet, spist frokost og pakke til dagtur før kl 07:30 hvor jeg ble hentet på hotellet. Turen skulle gå til Chichèn Itzà som i 2007 ble kåret som en av verdens 7 underverker.

Fra Cancun er det 200 km en vei så det ble mye buss idag. Før avreise fra Cancun ble det samlet opp 54 stk fra 15 forskjellige hoteller. Oppsamlingsprosessen tok vel nærmere en time før vi kunne komme oss avsted mot målet. På turen til var det innlagt flere stop. Vi skulle innom en underjordisk grotte (Cenote Maya) og rett utenfor Chichèn Itzà skulle vi spise lunsj. Turen går gjennom Maya landet og vår vanvittige dyktige guide Ruben lærte meg utrolig meget om området historie og ikke minst historien til mayaene. Kunne sikkert ha skrevet en bok om mayaene men det er det hverken tid eller plass til .

Utenom toalett stopp så var Cenote Maya det første stoppestedet. På bakkenivå ser du ikke noe til hulen bortsett fra et forholdsvis beskjedent hull med en diameter på maks 2 meter. Men under bakken finner du en vanvittig flott dryppsteinshule. I bunnen er det herlig vann som mange benyttet anledning til å få seg en avkjølende dukkert i. Det sies at vannet har en foryngrende kraft og alle som berører vannet blir 10 år yngre. Med det i bakhodet badet selv jeg og ikke bare berørte men dukket under ...... til absolut ingen nytte. Ble ikke yngre....ble bare våt i håret og fikk ødelagt mascaraen ! Til tross for dette var grotten med det spesielle lys og turkise vann en stor opplevelse.

Slik ser hulen ut fra bakkenivå :


såpass lite er hullet ned til grotten :
Slik ser hullet ut fra innsiden av grotten :


På vei ned i bunnen for å bade :Er ikke dette flott ?


Og så var det ut å bade og håpe på at foryngelsesprosessen starter :


Etter grottebesøket bar det videre mot Chichén Itzá , Rett for vi kom til området stoppet vi ved en restaurant hvor vi kunne spise og drikke alt vi orket.......helt fantastisk mat. Og heldigvis ikke sterkt krydret !Så bare MÅ jeg vise de artige dørene som er på toalettene. Minner meg om saloon dørene i gamle cowboy film :


Selvsagt var vi innom flere salgsteder hvor vi kunne kjøpe håndlagde ting som mayaene hadde lagt.

Igjen så må jeg få vise kjolene til mayanske kvinner. Lange hvite med forskjelle blomsterdekorasjoner som de går med de i hverdagen:


Så bar det ENDELIG til Chichen Itza...... først litt tørre fakta:

Chichen Itza er en ruinby nord i den meksikanske delstaten Yucatán. Det finnes spor av to forskjellige kulturepoker. Mayaepoken rundt 600-900 etter Kristi fødsel og Itzáepoken senere. Ruinene av Chichen Itza ble funnet på 1800-tallet og flere templer ble restaurert.


Stedet ble tatt opp på listen over UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 1988. I en global avstemming som ble avsluttet 6. juli 2007 ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.

I 1913 begynte arbeidet med kartlegging og gjenoppretting av ruinene i Chichen Itza. I 1923 åpnet guvernøren Carrillo Puerto offisielt motorveien til ruinparken. I dag er nasjonalparken blitt en kjent turistattraksjon. Ruinene i Chichen Itza er føderal eiendom og områdets forvaltning opprettholdes av Mexico's Instituto Nacional de Antropología e Historia (Statens institutt for antropologi og historie, INAH).

Hovedbygget på plassen er kjent under navnet Castle eller El Castillo. Tempelet ble bygd i det tolvte århundre av Itzá Mayaene i gamle byen Chichen Itza som ble grunnlagt rundt år 525 e.Kr. Bygningens design er Maya arkitektur og har en pyramide form som har ni nivåer eller som er baser og har fire vegger, hver vegg har en sentral trapp opp til en øvre plattform. På toppen er det et tempel. I denne øverste tempelkonstruksjonen tilba Mayaene guden Kukulcan (Mayaspråk: Plumed).

Guden kalles tidlig i historien for Quetzalcoatl. Hans fødsel er angitt til 900 f.Kr. Det finnes to versjoner bak hans opphav i gjengivelsen innen mytologien. Alternativt var han sønn av Xochiquetzal og Mixcoatl. Eller hans fødsel sammen med sin tvillingbror Xolotl var uvanlig, det var en jomfru fødsel skjenket til gudinnen Coatlicue. Quetzalcoatl guden har forandret seg gjennom historien i fra og være en fjærkledd slangekropp til å bli en menneskelig fjærkledd jeger. Det fjærkledde slangemotivet har også symboler som refereres til innen de tallene som brukes innen den viktigste mayakalenderen Haab (solenergi landbruksprodukt kalender) og innen kalender Tzolkin (hellig kalender) og innen langtids kalenderen.

Kart.Justeringen av byggingen og av pyramiden kan observeres av forskjellige fenomener av lys og skygge som oppstår i tempelbygget under jevndøgn og solverv hvert år. Man kan henvise til den nordlige halvkule av planeten i et år der solen vises posisjonert på horisonten i det sørligste punkt i løpet av vintersolverv (desember), via en mellomliggende punkt i løpet av våren jevndøgn (mars) og nådde en nordligste punkt under Sommersolverv (juli), tilbake igjen til et punkt i løpet av høsten jevndøgn (september) for så å starte syklusen forfra igjen. Bygget har en helling på ca 20 ° i forhold til den geografiske nordpolen. Slangemotivet kan sees i den arkitektoniske dekorasjonen av tempelet da solen treffer byggets topp og lager en slangekropp som beveger seg nedover trappens steinkant for så å treffe slangehodet nederst i trappen. (Kukulcan). Dette fenomenet vises også ved egne lysshow i parken. Derfor kan det med sikkerhet uttales at mayaene viste med nøyaktighet hvor de bygget kukulkantempelet. Det er bare to av sidene på templet som er pusset opp. Og fenomenet vises bare der det er pusset opp. Om de to andre sidene pusses opp i riktig posisjon kan man se fenomenet også der. Tempelet viser en dyptgående kunnskap om matematikk, geometri, akustikk og astronomi.

Mot slutten av det tjuende århundre økte turismen til tempelet når det ble oppdaget tilfeldigvis at en lydeffekt oppstår i trappen i pyramidens nord ende. Om man klapper i hendene vil refleksjonen av lyden høres annerledes ut en fra kilden (applaus). Fenomenet høres bare på lavfrekvente lyder. Dette fenomen blir kalt en sang av Quetzalcoatl.

Disse lys og skygge fenomener var tider på året som mayaenen feiret og ofret. Statens institutt for antropologi og historie forsker rundt effektene som oppstår i kukulkantempelet. For ruin pyramidene som er lik El Castillo og som er funnet i Mayapan og Uxmal og som ble bygget med tilsvarende egenskaper som kukulkantempelet i Chichen Itza, og som kan vise de samme fenomener av lys og skygge, litt annerledes fordi bygget ikke er på samme breddegrad som nasjonalparken i Chichén Itzá. På denne måten ser byggingen av disse pyramidene ut til å være en arkitektonisk mayakalender som markerer solverv og jevndøgn.

Chac Mool.Chac Mool betegnelsen angir en slags skulptur som viser en mann med en plate som ligger på magen. Mannen lener seg på sine albuer, med knærne bøyd og hodet vendt 90 grader til ene siden. Navnet betyr stor rød jaguar innen mayakulturen, navnet opprettholdes ved sin bruk av arkeologer. I 1875 fant Augustus Le Plongeon og hans kone Alice Dixon Le Plongeon den første chac mool figuren i Chichen Itza. Senere er det funnet flere. Chac Mool må Ikke forveksles med Chaac som var en maya regngud. De fleste av de kjente eksemplarer av Chac Mool har blitt funnet på steder som Tula og i Chichen Itza. Den vanligste teorien rundt denne figuren er at den fungerte som en offerplass. Den står blant annet i kukulkans topp tempel. Og ellers rundt tempelet i parken.

Et stykke fra kukulkantempelet står det kolonner som symboliserer de tusen krigere. Her er det en plattform med Chac Mool på toppen. Et lite stykke ut i skogen ligger Sagrado (Xtoloc Cenote) som er en åpent hull i jorden fylt med vann. Her ofret mayaene. De var også kjent for sine hellige grotter. Mexico har verdens dypeste å lengste grottesystemer. På plassen ligger en stor spillebane. Bygget av mayaene. De var kjent for sitt ballspill. Templene Ossario, El Caracol og La Iglesia. Og venusplatået.

Mayafolket er et undertrykt folk gjennom historien. De har nå blitt ivaretatt ved at deres kulturarv er sikret gjennom UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 1988. På 1980-tallet begynte parken Chichen Itza å få en strøm av besøkende på våren på jevndøgn. I løpet av de siste år har INAH (Instituto Nacional de Antropología e Historia) stått som forvalter av området. Kukulkan er nå lukket for offentlig tilgang men besøkende kan gå rundt tempelet. Publikum kan ikke lenger klatre opp i det øverste kammeret. I de siste årene har El Castillo blitt stengt etter at en dame i fra San Diego, California falt ned og døde i 2006.

Og så litt bilder til å illustrere området. Her er jeg foran pyramiden El Castillo:
Dette viser størrelsen av El Castillo. Den lille svarte prikken er meg ;)For 10 måneder siden oppdaget man helt tilfeldig at det var noe under pyramiden. Kanskje pyramiden en ser idag bare er en liten del av en mye større pyramiden. Skal bli utrolig spennende å følge med på utviklingen... på bildet ser en tydelig hva som kommer frem under bakken .....Og så bare MÅ jeg ha med et bilde av den kunnskapsrike og flotte guiden vår Ruben.....


Mayaenes stadium som idag bl.a. blir brukt til konserter. Pavarotti, Elton John har vært der og i år er det Paul McCartney som skal holde konsert der. Det er en helt unik akkustikk i området så jeg forstår godt at det er attraktivt for artister å opptre her.....blandt verdens 7 underverker.....
Selvsagt var det suvernier i alle krinker og kroker:En penere utgave av Mayafolket boligere....


Da tror jeg at jeg har fortalt og illustrert nok om denne turen. Kan fortelle at hjemturen gikk helt planmessigt. Men turen var krevende så det var godt å legge seg etter å ha fått litt kveldsmat.