Om meg

Bildet mitt
Stavanger, Rogaland, Norway

søndag 30. januar 2011

Iblandt litt tungvingt.....

Våknet igjen til en herlig varm og solrik dag . Etter frokost brukte jeg en del tid på å få tak i en fax som en fra Norge forgjeves har forsøkt å sende til hotellet de siste 3 dagene. Mailer til hotellet fikk min venn i Norge også retur. Ikke så mye som virker her …..eller kanskje det er nettopp det det gjør ?? Har brukt noen timer på saken de siste dagene og forsøkt alle mulige vinklinger. Tokk en siste løsning i dag og endelig sist på ettermiddagen fikk jeg bekreftet at min retur mail var kommet tilbake til Norge. Puhhh. Da kan jeg endelig huke ut den oppgaven. Hadde blitt sprø om jeg skulle leve med dette hver dag. Garantert !

Så da var det endelig tid for litt sightseeing . Brukte samme dobbeltdekker som i går men denne gangen en annen tur. (finnes 2 turer : Line 1 and Line 3 !). Dagens rute var annerledes enn gårsdagens og jeg fikk anledning til å se nye attraksjoner.

Jeg fikk også tatt en lang rekke bilder. Det blir veldig mye bygninger.


Bildet viser det jeg etter hvert opplever som et vanlig standard hus i sentrum av Havana. Cubaner eier leiligheten selv men de kan ikke selge den med finansiell gevinst. De kan kun bytte til en annen leilighet av samme størrelse. Når en så også vet at det ofte bor 3 til tider 4 generasjoner i en 2 roms leilighet så kan en selv forestille seg hvorfor Cuba har en av verdens høyeste skilsmisserater. Oppsiden med å være så mange i hver boenhet er at en alltid har barnevakt, noen som kan passe deg når du blir syk , noen som kan handle osv osv. Men trangt er det…

Forsøker å ta noen bilder av mennesker også. De forlanger mye for å bli tatt bilde av men det er kanskje ikke så unnelig når en vanlig god månedslønn er USD 25 (NOK 150). Eneste måten å overleve på er å tjene penge på siden. Cubaner er oppfinnsomme når det gjelder løsninger på å tjene penge. Jeg får stadig henvendelse om taxi (sykkel, bil, hest osv osv) , Eller direkte tigging, Mange er svært hjelpsomme men de forventer å få tips som takk for hjelpen. En mulighet er å la seg eller en gjenstand en eier fotografere. Det blir det penge av. Her er noen eksempler på hvem som tømte lommeboka i dag:
Og så var det stakkars Jose Marti (El Maestro) som fikk kappet en del av hodetFidel må vi heller ikke glemme


Jeg hadde ikke så mange timer til rådighet ettersom jeg måtte tilbake til hotellet og få ordnet med faxen ! Men en herlig tur ble det

Etter en god times ”jobbing” lykkes det endelig å få sendt retur fax til Norge. Da kunne jeg endelig slappe av. Fikk bestilt en dagstur til Valle de Vinales. Vinales ligger i et svært frodig område vest for Havana. Området har mange tobakkplantasjer og et besøk på en sigarfabrikk er en del av turen. Gjett om jeg gleder meg ;)

Pinar del Rio og Vinales !

Dagen begynte kl 5:30 med en 50 minutters rolig joggetur. Endelig begynner ryggen å bli bedre og det er faktisk mulig å jogge lett. Da stiger humøret mange grader og det er med et positivt sinn jeg begynner dagen. Skal på tur til Pinar del Rio og Vinales som ligger i den frodige vestlige delen av Cuba. Området er kanskje best kjent for sine verdensberømte sigarer som produseres nettopp i disse områder. På turen får vi et innblikk i sigarrulling og romproduksjon og vi skal også innom en dryppesteinsgrotte.

Oppsamlingsrunde på hotellene tok som vanlig ganske lang tid slik at klokken var nærmere 9 før vi forlot Havana og satte kursen mot Pinar del Rio. Veien er egentlig ganske ok. Nokså rett ut men med flere humper og dumper enn vi er vant med. Vi hadde et stopp på veien hvor det ble anledning til toalettbesøk samt en oppstrammende drink for de som måtte ha behov for en slik. Bussen var riktignok med toalett . Men turistbussene her på Cuba er bygget i Kina og toalettet er derfor kinesisk standard (hull i gulvet). Antar de færreste tar sjansen på den på en humpete vei på Cuba ?? I alle fall ikke jeg! På vårt stoppested fikk vi sett noen helt spesielle palmer som ser ut som de er gravide. For øvrig finnes det 300 palmesorter…


Neste stoppested var så Pinar del Rio som ble grunnlagt i 1774 av en spansk hærfører. Livsgrunnlaget var tobakkplantasjer og håndrullet sigarer. På den tiden foretrakk de sentrale myndigheter sukkerproduksjon fremfor tobakk og befolkningen fra Pinar del Rio ble sett på som litt lettlurte. I dag fremstår også byen som et søvning sted å være. Vi så et hav av turistbusser som nok alle kom for en rundtur i sigarfabrikken og for å få et glimt av sigarrøykende innbyggere med læraktig hud.

Også vår første attraksjon som vi skulle besøke var en sigarfabrikk. Den er selvsagt statseid og som alle andre statseide institusjoner så er det total forbud mot fotografering. Selv det å ha med en liten veske er forbudt. Så dessverre ingen bilder fra omvisningen. Inntrykket jeg fikk var dog ganske likt det jeg hadde forestilt meg før omvisningen. Et 20 tall kvinner og 3 menn som satt ved hver sin pult i et dunket og skittent rom og trillet sigarer for hånd. Det heter seg at håndlagte sigarer blir trillet på jomfrulår. Hvis det er tilfellet så fikk vi ikke se det under vår omvisning.


Da gikk turen videre opp i noen rimelig kronglete veie som tokk oss til Vinales. På veien fikk vi god anledning til å beundre den flotte og grønne naturen som er på den delen av Cuba.


På veien hadde vi også en stopp 4 km utenfor byen. Der fikk vi se det mektig imponerende veggbilde Mural de la Prehistoria som ligger ved foten av den 617 meter høye Sierre de Vinales. Maleriet er 120 meter langt . Ble designet i 1961 av Leovigildo Gonzales Morillo. 15 personer brukte 5 år på å male bildet. Bildet skal med sin store snegle, dinosauros, sjøuhyre og menneske symbolisere teorien om evolusjonen. Bildet er vel enten en psychedelic velutført mesterverk eller et grusomt menneskelig inngripen i naturen.Da gikk turen videre til Vinales som ble grunnlagt i 1875 og har et innbyggerantall på 20.000. Mye av grunnlaget for Vinales eksistens er turismen. Byen har som mange andre steder på Cuba en flott arkitektur og i sentrum finne en et flott torg som er et populært samlingssted for turister.De fleste av husene er til leie. De blå til turister de rosa til lokale. Da forsatte vår rundtur til en romfabrikk. Her var det lov å ta bilder men ettersom det ikke var noen produksjon så var det kanskje ikke så veldig interessant ? Vel vi fikk en gjennomgang av selve produksjonsforløpet og i denne spesielle rom ble det brukt en helt spesiell lokal blomst som jeg ikke husker navnet på. Men den ser slik ut :Det var selvsagt anledning til å kjøpe svært billig rom for de som liker det. Jeg er ikke noen romfan men her smakte jeg en søt rom og den var riktig så fristende. Og så litt flere bilder fra rundvisningen:

                                                       Inngangen til fabrikkenNå nærmet klokken seg 14:30 og de fleste hadde ikke spist siden frokost kl 7. Så mange var svært sultne noe som cubanerne tydeligvis igjen ikke helt forstod. Men vi var veldig fornøyd da vi endelig kom frem til spisestedet hvor og fikk mat. Det ble servert gris som jeg ikke spiser. Så på meg ble det ris og brune bønner !


Fra andre verdenskrig................sykkelen altså !!Etter en rimelig langdrøyd matseanse spaserte vi til grotten Cueva del Indio. Her var planen at vi skulle gå en del gjennom grotten for så å få en båttur gjennom den siste delen. Spaserturen gikk greit men så var det nærmere en times venting på at det endelig skulle bli vår tur til å ta båtturen ut av grotten. En og annen fikk litt klaustrofobi så jeg tror ikke dette er en stor opplevelse for særlig mange.                             Lang kø i mørket !!


Så glad var jeg for å komme meg ut av grotten igjen !
Så nærmet det seg slutten på dagens program. Nest siste men ikke minst svært interessante attraksjon var et besøk på en privat tobakk plantasje. Her fikk vi et flott innblikk i tobakkplanten samt behandlingen av bladene før de overleveres til myndighetene.

                                                       Dette tørkehuset er veldig typisk for Cuba


Dette ligner vel egentlig litt på tørking av klippfisk derhjemme !Prikken over i’et var nok at vi ble invitert inn i hjemmet til denne familie og fikk ta alle de bilder vi ville. Må si med en gang at dette ikke er et vanlig Cubansk hjem men tilhører en velstående familie.

For øvrig fikk vi også kjøpt sigarer der noe jeg benyttet meg av.

                                                                               Sjefen i huset !

Kjøkkenbordet

Her kokes det mat til grisene !

Tv stuen

Soverom

Hovedstue

Kjøkken

Tid for en sigar !


Satte stor pris på den omvisningen. Jeg fant aldri frem til et toalett eller bad i huset. Vet ikke om de hadde det……

Da var det rett før vi skulle hjem til Havana en god time forsinket grunnet lang opphold i grotten. Men vi fikk nå en stopp på en flott utsiktspost og fikk tatt noen bilder der :
Og så har jeg lyst til å vise bildene av biler og lignende som ble tatt i dag :

Selvsagt med sigar !
Da var en herlig slutt og 2 timer senere var det ankomst hotellet i Havana.